lørdag 29. april 2023
Det finnes bedre løsninger enn kai og parkering på Husvik
I forslaget til ny arealplan er det tegnet inn en grønn grense. Innenfor denne grensen som omfatter områdene Dyrløkke, Ullerud og Seiersten kan det bygges ca 3500 boliger. Det er fornuftig å bygge leiligheter innen denne sonen, ettersom det er underskudd på dette.
Utbygging her, skaper behov for en pendelrute. El-buss, vil være et tiltak som reduserer utslipp. Kommunen har et mål på 60% reduksjon i perioden 2019-2031.
Forsvarsbygg ønsker å bruke Militærstranda på Husvik til å bygge ny kai og bussparkering. Det er ikke mange muligheter til å få tilgang til sjøen lenger i vår kommune. Svært mye av strandlinjen er nedbygd, og brygger til fritidsbåter tar mye plass.
Militærstranda er det eneste stedet i Frogn som egner seg til å drive kajakklubb. Og stedet gir hele regionen tilgang til fjorden, fordi klubben har mange medlemmer fra nabokommuner. Et innspill til ny arealplan er sendt, der jeg foreslår at dette stedet bør avsettes til friluftsliv og sikres med statlige midler.
Forsvarsbygg vil bygge kai og bussparkering i en ålegresseng. Ålegress er viktig for at torsk kan gyte. Det er gjort observasjoner av 20 truede og nær truede fuglearter på stedet. Norge er forpliktet til å ivareta artsmangfoldet. Nedbygging her, betyr svekkelse av dette.
Et prosjekt for å lage båtrute mellom øyene i Drøbaksundet, Drøbak og Hurum vil starte til høsten. Det er naturlig at denne ruten også vil betjene Oscarsborg. Sjøtorget bør være stedet å hente båt-passasjerer. Kanskje Forsvarsbygg slipper person-transporten i fremtiden ?
Flere turister til kommunen øker behovet for parkering. Ved å øke kapasiteten på Seiersten, vil man betjene både Rådhuset, Bølgen, Sentrum og Oscarsborg. Ved å grave en etasje ned, kan man bygge et enkelt parkeringshus i betong, under bakkeplan på den ene plassen.
Ved behov, kan man gjøre det samme på den andre plassen. Jeg tenker på en enkel, åpen konstruksjon og uten heis. HC plasser kan være å bakkeplan.
Ettersom den økte boligmengde innen grønn grense vil medføre pendlerrute til Drøbak Sentrum, vil denne også betjene de som parkerer i parkeringshuset.
Sentrum bør da stenges for privatbiler og chartrede busser, mens rutebusser, varetransport og de med HC-parkering fortsatt kan kjøre ned i sentrum.
onsdag 25. januar 2023
En studie i hvordan vri seg unna reglene !
Jeg har undret meg over at kommunen klarer å se totalt bort fra de innskjerpede reglene i 100-meters beltet. Byggegrense lik kote 0 mellom Gylteholmen og Skiphelle er bare en videreføring av bestemmelser i eksisterende kommuneplan. Denne kommuneplanen bygger på Plan og Bygningsloven (PBL) fra 1985.
Med gammel lov kan man unndra seg reglene for 100-meters sonen dersom man definerer et område som tettbygd strøk.
Den gamle loven er opphevet i sin helhet. Derfor må man gjøre endringer med utgangspunkt i ny lov.
I den nye loven, kan man sette en annen byggegrense enn 100 meter i planer. Men, det krever at man i planen tar hensyn til natur- og kulturmiljø, friluftsliv, landskap og andre allmenne interesser.
PBL § 1-8. Forbud mot tiltak mv. langs sjø og vassdrag:
I 100-metersbeltet langs sjøen og langs vassdrag skal det tas særlig hensyn til natur- og kulturmiljø, friluftsliv, landskap og andre allmenne interesser.
Jeg har gått inn i dokumentet 'Kunnskapsgrunnlag Strandsone' som ligger blant høringsdokumentene for den nye kommuneplanens arealdel.
Her var det mange grove feil og mangler !
Statsforvalteren har i sitt forventningsbrev 2022 bedt om at kommunen
gjennomgår eksisterende planer i 100-meters beltet for å sjekke om disse er i henhold til innskjerpede krav i Plan Og Bygningsloven (PBL) av 2008.
De må endres eller slettes hvis de bryter med denne lov.
Har ikke gjort jobben !
Bare planer som ligger i området nord for Gylteholmen og sør for Skiphelle er vurdert ! Det var visst ikke tid til å vurdere de som ligger i 'tettbygde strøk' selv om det er dette begrepet som ikke lenger finnes i eksisterende lov. I tillegg er det området mellom disse to punktene som er lettest tilgjengelig for allmennheten og øverst på ønskelista for utbyggere.
Hvorfor startet man ikke heller med disse planene ?
Konkluderer uten å ha vurdert eksisterende planer mot PBL §1-8 1.ledd!
PBL § 1-8.Forbud mot tiltak mv. langs sjø og vassdrag:
Forbudet etter andre ledd gjelder så langt ikke annen byggegrense er fastsatt i
kommuneplanens arealdel eller reguleringsplan.
Og hvordan har kommunen tolket dette ?
Sitat fra "kunnskapsgrunnlaget" "I praksis vil det ikke utgjøre noen forskjell, ettersom intensjonen med dagens kommuneplanbestemmelse er at det skal være tillatt med tiltak også innenfor 100-metersbeltet i dette tett bebygde området sør og nord for Drøbak."
Her har kommunen 'glemt' første ledd under samme paragraf i PBL!
Loven stiller klare krav til at det tas særlig hensyn til natur- og kulturmiljø, friluftsliv, landskap og andre allmenne interesser.
Men, det har det åpenbart ikke vært tid til å vurdere ! (Sukk)
Nord for Gylteholmen og sør for Skiphelle
Dette er klippet fra Statsforvalterens bestilling:
Og hvordan konkluderer kommunen ?
Ingen planer oppheves ! Og intensjonene er tydelig! Der det finnes utbyggings-potensial, vil de nye reglene være et hinder for utbygging !
Det som ble sagt under forrige ledd, viser jo at "samtlige planer" ikke oppfyller intensjonen med PBL § 1-8. Men, første ledd i denne paragrafen var jo til hinder for utbygging som det tydelig står!
I tillegg viser Forsvarsbyggs planinitiativ for Husvik, at planen gir tiltakshaver håp om at tiltaket skal kunne gjennomføres. Det tiltaket er helt tydelig i strid med hensynet både til natur og miljø, samt friluftslivet og allmennhetens interesser. Jeg antar at den reguleringsplanen ikke er enestående.
Her må jeg spørre, fordeler for hvem ? Fylkesmannen har presisert i forbindelse med dispensasjoner at det er fordeler og ulemper for allmennheten som skal vurderes. Dette vil jo også gjelde generelt.
Her beholdes planer som er i strid med PBL 2008's §1-8, forbud mot tiltak i strandsonen. Det overlates til frilufts-interresser å følge med og klage til Statsforvalteren. Og, da er sjansen stor for å gjennomføre bygging i strid med loven!
På bakgrunn av de viste utklipp og at svært store deler av strandsonen i denne kommunen allerede er utbygd, er det tydelig at det er utbyggings-interressene dagens planer i strandsonen fungerer tilfredstillende for.
Og ...
Men, dette området er jo ikke engang vurdert!
Se hvem har sendt innspill i 1. høringsrunde
Organisasjoner som Frognmarkas Venner, Frogn Friluftsforum, Frogn Idrettsråd, Naturvernforbundet Follo-Moss, Birdlife Oslo&Akershus, Drøbaksund Seilforening og Verneforeningen.
I korte trekk, ønsker alle disse organisasjoner at den nye arealplanen skal styrke vernet i strandsonen, i tråd med PBL §1-8 og regler som bygger på og utdyper denne.
Statsforvalteren Oslo og Viken er positiv til at kommunen vil gjennomgå og vurdere eldre reguleringsplaner i strandsonen opp mot gjeldende retningslinjer.
I tillegg har enkelte tomteeiere i strandsonen sendt innspill, der de ønsker seg arealformål som vil gjøre det enklere å bygge ut strandsonen.
Kommunen har ikke i hensyntatt organisasjonenes ønsker, til tross for at disse representerer en svært stor medems-masse tilsammen. I tillegg er deres ønsker i tråd med PBL §1-8 intensjon.
Og Statsforvalteren har all grunn til å bli skuffet. For planene er jo ikke gjennomgått med intensjonen om å styrke vernet i Strandsonen.
onsdag 18. januar 2023
Fri utbygging i strandsonen med ny kommuneplan
Sist fredag hadde kommunen invitert alle interesserte til et informasjonsmøte angående arealdelen av den kommuneplanen som er under arbeid. Fristen for 2.gangs høring er 20. februar.
Mye bra arbeid var gjort fra administrasjonens side, og spesielt Viken fylkeskommune holdt et veldig bra foredrag. Foredragsholderen nevnte at det var stort utbyggingspress i kommunen vår. Uten styring, blir ikke resultatet bra, var ett av poengene hans.
Det jeg velger skrive om her, er betydningen av at byggegrensen mellom Skiphelle og Gylteholmen er foreslått satt til kote 0. Utenom dette området, foreslår planen å sette byggegrensen til det stedet eksisterende bygninger står, selv om dette er nærmere fjorden enn 100 meter. Dette betyr en oppheving av byggeforbudet i 100-meters beltet i hele Frogn kommune.
Slik opphever man virkningen av et regelverk som heter "Statlige planretningslinjer for Differensiert forvaltning av Strandsonen". Og slik fratar man de organisasjoner som jobber for allmennhetens interesser i strandsonen, det eneste verktøyet de har.
I denne kommunen er det utbyggeres ønske om å tjene masse penger, våre folkevalgte politikere har øverst på agendaen.
Alle de gode kvaliteter med kommunen vår, og spesielt allmennhetens adgang til fjorden er i ferd med å forsvinne.
Noen få mennesker bruker mye av sin fritid på å kjempe for interessene til flertallet av befolkningen. Det gjør de gjennom organisasjoner som Friluftsforum, Frogn Idrettsråd og Naturvernforbundet.
De fleste innbyggerne vet ikke hva som foregår, og hva de og kommunens fremtidige innbyggere er i ferd med å miste.
Så har vi utbyggerne. De går inn i store partier, og taler sin egen sak. Og flertallet av deres politiker-kolleger, støtter deres økonomiske interesser.
De organisasjonene som ønsker å bevare folks frie ferdsel i strandsonen og tilgang til fjorden, kjemper en fånyttes kamp. De blir slett ikke hørt!
Et ferskt eksempel på dette, er at tre organisasjoner foreslo i første gangs høring, å gjøre Sjøsenteret på Husvik til en sone for sjønære aktiviteter som seiling og kajakk. Dette var ikke tatt inn i planen, men forbigått i stillhet.
Dette er en oppfordring til deg ! Vil du hjelpe de organisasjonene som kjemper din sak ? Skriv da gjerne følgene i et høringsinnspill:
Jeg ønsker å beholde byggeforbudet i 100-meters sonen i hele Frogn kommune.
Og skriv gjerne mer. Man kan skrive at utbygging ikke bør skje utenom den grønne grensen som er satt, og at stadig nedbygging av natur, fjerner det biologiske mangfoldet f.eks. Så enkelt kan man si ifra. Og er vi mange nok, kanskje de hører?
Og vil du sette deg bedre inn i kommuneplanen, er alt tilgjengelig på nettet. Bare å Google.
Her er en link du kan bruke til høringsinnspillet: https://kommune24-7.no/0215/bruker?retur=%2f0215%2ffrogn_702516_2&shortname=frogn_702516_2